24 Nisan 2009 Cuma

Dünyanın yeni çılgınlığı: Twitter


Son üç yıllık süreçte yeryüzü netçilerinin büyük çoğunluğunun vazgeçilmezlerinden haline gelen Facebook’un pabucunu dama atabilecek gibi görünen yeni bir ‘sosyal ağ’ çılgınlığı dünyayı sarıyor. Twitter adlı ve www.twitter.com adresinden ulaşılabilen bu platform, kullanım kolaylığı ve fonksiyonel arayüzlerinin yalınlığıyla Open Web Awards ödülünü kazandı.
Tıpkı Facebook gibi bir ‘mikroblog’ sitesi olan Twitter, dostların ve akrabaların, hayatın belli bir anında birbirlerinin özel hayatında ne olup bittiğini öğrenmek isteyeceği varsayımıyla kuruldu. Bu ağda, aile bireyleri, akrabalar ve arkadaşlar, 140 karakteri aşmayan kısa iletilerle sürekli birbirlerinin günlük yaşamına ilişkin bilgi edinebiliyor.

Barack Obama da cıvıldıyor
Mobil telefon, bilgisayar ve benzeri araçlarla daha etkin kullanılabilen bu yeni nesil iletişim platformunun sözcük anlamı “cıvıldamak” ya da “cıvıltı”. ABD seçimlerinde Barack Obama’nın da kullandığı Twitter’dan, Türkiye’deki son yerel seçimlerde de yararlanıldı. Çin depreminden Gazze’ye, Hollanda’daki THY uçağı kazasına kadar çok sayıda haberin ilk yer aldığı platform olan Twitter’ı ilk kullanan ünlü Kelebek Etkisi filminin aktörü Ashton Kutcher oldu. Kutcher, sitenin “en fazla takipçiye sahip olma” yarışında da CNN’in Twitter’daki Son Dakika Haberler’ini sollayarak, iletişime geçtiği bir milyon hayranı ile, “en fazla takipçisi olan Twitter kullanıcısı” ünvanını kazandı. Bugün birinciliğini hâlâ kimseye kaptırmayan Kutcher’ın ardından CNN ikinci sıradaki yerini koruyor ve üçüncü sırada da Britney Spears geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayyac

Sayyac